Lacrimile presei crocodiliene

Sarmalele şi cozonacul de Crăciun au estompat în bună măsură impactul unei ştiri din zona media cu darul de a genera un început de aducere spre normalitate a unui întreg sector de activitate: presa. Mai exact, ştirea spunea, sec, că din pricina lipsei de sustenabilitate, o parte din publicaţiile fanion ale trustului media patronat de Sorin Ovidiu Vântu, anume Cotidianul, Business Standard şi Money Express, se vor închide începând cu data de 23 decembrie anul curent.

Am citit mai multe postări pe bloguri ale unor jurnalişti, foşti membri ai redacţiilor respectivelor publicaţii, care aproape la unison deplângeau soarta tristă şi nedreaptă ce le fusese hărăzită. Amintiri nostalgice ale şedinţelor de redacţie cu iz de filozofie profundă, retrăiri savuroase ale beţiilor de grup, suspine înăbuşite după „marile realizări” ziaristice, menite acum uitării.

Toate acestea nu sunt, pentru mine, decât nişte lacrimi false ale exponenţilor unei prese crocodiliene. În fapt, bocetele speriate ale unor mercenari plătiţi bine timp de câţiva ani pentru a sluji trup şi suflet unor cauze străine de orice moralitate şi, prin aceasta, pentru a da lovitura de moarte celui mai de preţ bun al jurnalismului: credibilitatea.

Căci, adăugată la marele deşert prin care este obligată să treacă România, presa din această ţară, cu precădere cea centrală, a străbătut toţi paşii necesari ca să devină una din armele cele mai redutabile de continuă deşertificare a peisajului carpatin.

Practic, la sfârşitul lui 2007 şi începutul lui 2008, o mare parte din presa centrală ajunsese concentrată în mâinile a trei rechini nemiloşi ai afacerilor de tip securist: Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu. Indivizi care într-un stat democratic civilizat şi-ar fi petrecut tot restul vieţii în spatele gratiilor pentru fărădelegile comise dar care, în România, au descoperit marele scut imunitar în faţa oricărei tentative de a fi aduşi la dreaptă judecată de către organele statului: imaginea cumpărată pe bani grei prin presă, cu ajutorul racolării de indivizi fără scrupule, dispuşi la orice pentru albirea patronilor, concomitent cu atacarea în haită şi defăimarea tuturor celor care puteau deveni un pericol pentru stăpânii lor.

Business Standard sau Money Express nu au fost produse jurnalistice gandite ca o afacere de sine stătătoare. După cum nici Adevărul din epoca Tinu sau Adevărul din epoca Patriciu nu au fost şi nu sunt produse jurnalistice. Lista este departe de a se fi încheiat, căci nici alte publicaţii precum Financiarul sau Săptămâna Financiară n-au nimic în comun cu presa ca afacere viabilă. Toate au fost sau sunt doar investiţii de imagine. Că portofelul tătucii FNI a secat mai repede decât puşculiţa Crescent sau geanta Rompetrol este cu totul altă poveste.

De aceea, lacrimile de crocodil ale mercenarilor scrisului nu mă impresionează absolut deloc. Vorba unui cunoscut, devenit şi el la un moment dat lup în haita lui Vântu: „Cătă vreme sunt plătit, trag în oricine. Când nu mai sunt plătit, las arma la picior”. O parte din lupii presei au fost obligaţi să-şi ia tălpăşiţa. Nu pot decât să sper că şi alţii vor fi obligaţi să facă la fel. Dacă nu din alt motiv, măcar din cauză că stăpânii care le aruncă oasele de ros vor fi, în sfârşit, prea ocupaţi cu declaraţiile la DNA. Abia atunci se va putea vedea, cu adevărat, ce mai înseamnă presă în România de azi şi cum va şti ea să se reinventeze pentru a-şi recăpăta inestimabilele valori demult pierdute.

2 răspunsuri

  1. lista continua. nu cred ca va fi o revolutie sau o cotitura. doar o otevizare generalizata.

  2. Se aude ca si Catavencu urmeaza dupa Ziua, Gardianul, Cotidianul sau Business Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: